Utomhus

Att belysa utomhus

Var är det ljust respektive mörkt? Vad har du för befintliga ljuskällor och vad finns det för möjligheter? Vad har du för behov och budget? ”Inga bra ljuseffekter utan mörker”.

Innan du ljussätter utemiljön med flera armaturer, bör du göra en visuell utvärdering av helheten på kvällen, i mörkret. Finns det något allmänljus i form av gatlampa utanför uppfart som ger ett trygghetsljus eller måste du komplettera? Vill du ha ett funktionellt ljus vid entréer och dörrar så att du ser och hittar in? Eller skall det vara trädgårdsbelysning som skall fungera som effektljus för att du skall trivas när mörkret faller på? Kanske bygger du nytt och behöver hela konceptet?

Att bli bländad är aldrig positivt. Var därför försiktig med att rikta strålkastarna mot grannens hus.

12-voltssystem utomhus

Det 12volts system vi rekommenderar är in-lite (www.in-lite.se).
In-lite´s 12volts system är ett flexibelt, utbyggbart system där möjligheterna att köra med bil på de integrerade ledlamporna på uppfarten är naturliga. Systemet gör att du själv kan börja enkelt för att sedan bygga vidare efter behov och budget.

Designen på armaturerna är mycket tilltalande och i sortimentet ingår alla delar som behövs som pollare, integrerad belysning, dammbelysning samt fasadljus. Det är 5 års garanti om du använder hela in-lite systemet och inte blandar in andra varumärken i installationen. Ibland krävs dock att du kompletterar systemet med en gatlampa eller en annan starkströmsarmatur för bästa resultat.

Med in-lite kan du ”laborera” med din trädgårdsbelysning utan att behöva anlita elektriker. Till exempel kan du provbelysa och flytta armaturer efter behov och önskemål. Kom dock ihåg att alltid anlita en behörig elektriker om du skall installera 230volt, starkströmsinstallation.