Fundera över hur vill du gestalta din miljö. En god belysning i hemmet är mycket viktigt och ökar vårt välbefinnande. En bra princip är att utgå ifrån funktionen ljuset skall fylla. En ljuspunkt per moment. Varken för mycket eller för lite ljus är att rekommendera. Var vill du ha mer ljus? Kanske i verkstad, kök, tvättstuga eller vid dörrar?

Spela på kontrasten mellan ljus och skugga genom att använda flera svaga ljuskällor, alternativt dimra ner ljusflödet efter behov. Detta minskar även bländningsrisken, vilken är en av de viktigaste principerna i all ljussättning. Vill du ha lite mindre ljus och skapa fina belysningseffekter använder du dimmer.

Tänk på att effektbelysningen lätt störs av ett allmänljus som till exempel en plafond eller uppdimrad takbelysning. Ett vanligt fel är att man har för få ljuspunkter i hemmet eller att man placerar ljuset för högt. Det kan resultera i ett dött och opersonligt rum istället för att skapa atmosfär och värme med hjälp av ljussättningen. Om du däremot behöver städa, arbeta, läsa eller tillaga en god måltid krävs en god funktionell belysning vid just det tillfället.

Belys gärna väggar och tak och skapa ett indirekt ljusspel med rätt ljus på rätt plats. En öppen spis kan med fördel effektbelysas. Likaså växter, tavlor eller en vacker skulptur.

Komplettera med annan interiör belysning som golvlampor, bordslampor, vägglampor och pendlar mm. Där varje lampa skall ha ett syfte för att denna skall nyttjas rätt.